Locatie:

Westzeedijk

Hoofdstuk 11 - Kunst
11 Kunst

Hoofdstuk 11

Kunstcollectie

Hogeschool Rotterdam heeft (sinds 1994) een kunstcommissie die verantwoordelijk is voor de opbouw van een kunstcollectie van werk van oud-studenten van Hogeschool Rotterdam, Willem de Kooning Academie.

Met een bescheiden jaarlijks budget wordt een collectie opgebouwd die bestemd is voor ruimtes in de gebouwen van Hogeschool Rotterdam met een publiek karakter. Hierbij wordt rekening gehouden met de instituten en de daarbij behorende colour locale.

De kunstcollectie van de HR telt inmiddels 167 werken.

In 2014 werden deze werken aangekocht:

Kunstenaar: Katrijn Verstegen, zonder titel, acrylverf op doek, 138 x 167 cm. 2013.
Katrijn Verstegen (1977) studeerde in 1999 af aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten St.Joost te Breda. In 2004 behaalde zij haar masterdiploma ‘fine art’ aan het Piet Zwart Institute te Rotterdam. Na te hebben geëxperimenteerd met verschillende disciplines heeft zij zich sinds 2005 toegelegd op het schilderen. Met verschillende soorten verf schildert ze op muren, doek en papier. In de afgelopen jaren is haar werk te zien geweest bij Berendsen Galerie te Rotterdam, Viewpoint Galery te Plymouth (UK), De Nederlandsche cacaofabriek in Helmond en in het gastatelier van SÍM in Reykjavík (IS). Katrijn Verstegen woont en werkt in Rotterdam. 

Kunstenaar: Olphaert den Otter, ‘Water’29/3/2010 + ‘Lucht’/ ‘Water’16/1/2013, eitempera op papier 18 x 26 cm.
In juni heeft de Kunstcommissie twee werken op papier gekocht van Olphaert den Otter. Het werk van deze kunstenaar stond al lang op de wishlist en de Kunstcommissie is erg blij dat dit werk nu onderdeel uitmaakt van de collectie.

De kunstenaar werkt met eitempera, vaak in grote series. Eén daarvan, de Stal- en Kluismorfologieserie, met 127 werken werd in 2008 getoond in Museum Boijmans van Beuningen.

Kunstenaar: Maria Ikonomopoulou, In Between, 2004- 2008, 110 x 80 cm digitale print en potlood op papier.
Maria Ikonomopoulou is van Griekse komaf; al vanaf 1985 werkt en woont zij in Rotterdam.

De kunstenaar combineert vaak fotografie en handgeschreven teksten. Daarbij maakt zij gebruik van traditionele technieken. Op het eerste gezicht lijkt de eenvoud te overheersen, maar bij nader inzien blijken haar beelden toch complexer. Dat komt doordat Maria Ikonomopoulou op een geraffineerde manier gebruik weet te maken van de suggestieve lading van haar motieven.

Kunstenaar: Hans Wilschut, limited edition nr 2 Centraal editie 11/30 fotoprint
In de collectie van de Hogeschool Rotterdam zijn al twee prachtige foto’s opgenomen van de fotograaf Hans Wilschut. Deze nieuwe aanwinst: limited edition Centraal komt voort uit een speciaal project waarbij de fotograaf acht jaar lang (2006-2014) een kamer had in het vijfsterrenhotel Manhattan in hartje Rotterdam. Vanuit deze ruimte op de 12e verdieping keek hij dagen en nachten uit op het Stationsplein. Geen moment zag er hetzelfde uit: de ene dag reden tientallen vrachtwagens met zand af en aan en de volgende dag lag het plein er stil en verlaten bij. Striemde soms de regen tegen de zonwerende ruiten van zijn kamer, een uur later baadde het plein in het schelle zonlicht. Bij de start van dit fotografieproject stond het oude station van Van Ravesteyn er nog. Door de jaren heen zag hij het plein veranderen en nieuwe en tijdelijke gebouwen verschijnen: een stel silo’s om stikstof in op te slaan, een ‘kroepoek’ om onder te schuilen voor de reizigers. In dit prachtige boek Centraal zijn deze foto’s verzameld en speciaal hiervoor is een speciale editie/print verschenen die samen met het boek door de kunstcommissie is aangekocht.

TERUG